Stel je voor...

●   je kunt reizen zonder écht weg te gaan
●   je brengt jouw droomfiguur tot leven
●   
je tovert één simpele lijn om tot een hele tekening

●   je duikt in de wereld van een schilderij

 

Tekenen...? Is dat niet heel moeilijk? Onzin, iedereen kan tekenen. Er zijn namelijk honderden manier om een beeld te creëren. In mijn workshops leren de kinderen om het idee van het eindresultaat los te laten. Het maakproces staat voorop. Binnen de opdracht laten de kinderen hun fantasie de vrije loop en en zullen zich verbazen over de uitkomst.

 

Sinds 2019 ben ik afgestudeerd aan de BIK opleiding (beroepskunstenaar in de klas). Dit is een eenjarige post-hbo opleiding van de AHK voor kunstenaars die kunstprojecten willen uitvoeren in het basisonderwijs. De BIK is hét keurmerk voor kwaliteit bij de keuze voor een kunstenaar in de klas. Inmiddels is meer dan de helft van alle basisscholen aangesloten bij de landelijke subsidieregeling ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’, die duurzame samenwerking met professionele kunstenaars mogelijk maakt.

Benieuwd naar de workshops die ik heb gedaan tijdens de BIK opleiding? Hieronder vind je een korte toelichting per project:

Reis mee!

Een reis maken zonder dat je het klaslokaal daadwerkelijk verlaat, kan dat? Jazeker dat kan! Voor het Carrousel festival (BSO) in Leiden heb ik een workshop gegeven met het Kinderboekenweek thema 'Reis mee!'. De eerste les beginnen de kinderen hun reis vanuit een inktvlek. Wat voor land zou dit kunnen zijn? In de tweede les maken en schrijven ze een briefkaart naar huis. En in de derde les komen ze terug met een prachtig souvenir. In de video vertellen de kinderen over hun verzonnen land en zijn inwoners.
Geschikt voor: groepen 5 t/m 8 (kleine groepen)
Aantal lessen: 3

Goden van Nu

Vroeger geloofden mensen in allerlei goden. Maar stel je nou voor dat we ook nu zulke goden zouden hebben. Wat voor goden zouden dat dan zijn en hoe zien deze eruit? In deze workshop leren de kinderen om vanuit hun interesses een eigenzinnig karakter te bedenken en deze ook op papier te zetten. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn wanneer je begint vanuit eenvoudige vormen. Zelfs grote animatiestudio's als Pixar en Disney werken op deze manier.
Geschikt voor: groepen 6 t/m 8
Aantal lessen: 3

Krabbelfiguren

Angst voor het lege vel of niet weten waar je moet beginnen?
In deze workshop leren de kinderen dat je zelfs vanuit een simpele krabbel op papier al tot een hele tekening kan komen.

Geschikt voor: groepen 3 t/m 6
Aantal lessen: 1

Een duik in de Gouden Eeuw

In deze workshop duiken we in de wereld van schilderijen uit de Gouden eeuw. Waar denkt het meisje met de parel aan? Wat voor zeemonsters kom je tegen wanneer je vaart naar onbekende gebieden? En waarom heeft Gerard Andriesz Bicker jouw hulp nodig? Uit de eeuwenoude schilderijen ontstaan allerlei nieuwe verhalen. 

Geschikt voor: groepen 4 t/m 8
Aantal lessen: 3